Hane eller høne?

Der er rigtigt mange, som ikke lige ved hvad man skal kigge efter ved kønsbestemmelser og der er mange som bliver “snydt” i diverse salg, så her vil jeg prøve at forklare lidt om hvilke kendetegn en hane har-
Hane kendetegn:
(gældende for langt de fleste racer, hybrider og krydsninger) krydsninger og hybrider kan dog være svære, da de kan falde meget forskelligt ud:
1) Hoved og hoveddele (kam, hagelapper) er større og kraftigere
2) Fjerene i halsbehæng er spidse
3) Benene er større og grovere, og der er sporer.
4) Sadelfjer ( spidser fjer, som hænger ned over det bagerste af ryggen.
5) Seglfjer, de lange spidse fjer i halen, som dækker for styrefjerene.
6) Farver. I mange farver der farver hanerne ud, så haner og høner ikke ligner hinanden, som f.eks. indenfor de båndtegnede, stribede og halsede varieteter.
7) Helheden af dyret. Hanen udstråler maskulinitet

Men selvfølgelig er der ingen regler uden undtagelser og det er f.eks. at nogle høner (især indenfor de lette racer) også kan have sporer i større eller mindre grad. Og haner kan være hønehalede, som f.eks. hos racen sebright, samt mangler sadelfjer, som igen hos racen sebright og campiner.

Kønsbestemmelser kan man for det meste lave, når kyllingerne er 5-6 uger i de fleste tilfælde, men senere hos enkelte racer og krydsninger.

Nogle farver er kønsvisende fra klækning af, som f.eks. legbarfarvede, hvor hanekyllingerne er gullige og hønekyllingerne er stribede.