Info om æg

Det største formål med at holder høns er nok det at det er umådeligt lækkert med friske EGNE æg. Æg, som altid er nylagte.

Æg, hvor blommen er fin og stærkt gul, pga. af masser grønt og ikke pga. farve i foderet ligesom i de fleste købe æg.

Eller at man ved at hønsene der lægger æggene har et godt og frit liv !!

Facts om æg :

En gammel skrøne er at hvide høns lægger hvide æg og brune høns lægger brune æg. Men hvis det skal holde stik, hvad lægger så sorte høns ?? De fleste høns lægger hvide eller brune æg i mange forskellige nuancer.

Dog lægger nogle racer, som f.eks. Araucanaer turkisblå æg og maraner meget mørkebrune æg.

Nogle racer lægger endog meget store æg i forhold til deres størrelse.

Der er ca. 8000 små huller i et æg !

Hviden beskytter blommen mod angreb fra bakterier !

Blommen er kyllingens madpakke !

Og ja race høns lægger også æg! Dog er nogle racer bedre æglæggere end andre.

Hybriderne er i tidernes morgen lavet ved at krydse forskellige racer høns.

I gamle dage (før 60’erne) brugte man nemlig bla. Italienere, Landhøns, R.I.R og Australorps i hønserierne. Men der er mange andre gode æglæggere også.

Der er en jungle af æg……….. her kommer forklaringen på de forskellige forhold for høns indenfor industrien:
Burhøns/ buræg:
Har i Danmark krav på 750 cm2 at leve på. Det svarer til et stykke A4 papir. Hønen er næbtrimmet og går i et bur sammen med op til 10 andre høner i buret, og der er ikke plads til at strække vingerne eller vige hvis en af de andre er dominerende. Hønen lever hele sit liv på netbund, og kan risikere at være del af en reol, med bure både inde og over sig.
Burhønseæg sælges under navne som “Ekstra store morgenæg” og lignende.

Skrabehøns/ skrabeæg:
Har i Danmark krav på at gå i store haller i flokke mellem 3000 og 10.000 dyr. De er 9 høns pr. m2. Der er ingen krav om vinduer i hallen, så de går i halvmørke. De er næbtrimmede.

Fritgående høns/ æg fra fritgående høns:
Har krav på at komme ud i fri natur. Flokken er mellem 3000-10.000 og der må være op til 9 høner pr. m2. De skal kunne færdes frit i dagtimerne mellem hønsehus og hønsegård. Hønsegården skal være så stor at der er 4 m2 til hver høne at udfolde sig på. De må gerne næbtrimmes.

Økologiske høns/ øko æg:
Må ikke være næbtrimmede. Mindst 75 % af foderet skal være økologisk. De lever i flokke op til 3000 høner, og de kan færdes frit i et hønsehus med strøelse, der må højst være 6 høns pr m2 der er redekasser og siddepinde, der skal være naturligt dagslys. Hønsegården skal bestå af jord og vegetation. Og der skal være 4 m2 pr. høne.

Egne æg fra egne høns:
Hønsene er en race og farve, man selv har valgt. De går i en passende harmonisk flok og bor i et hønsehus med god plads, de har en god stor hønsegård og evt. også frit udløb i haven, de bliver fodret med et godt hovedfoder, de får masser af grønt. De er selvfølgelig ikke næbtrimmede.

HVILKE SLAGS ÆG VIL DU HELST SPISE ??

Hvad betyder næbtrimmede?
Næbspidsen er klippet/brændt af, så hønsene ikke kan plukke/pille Hinanden. Det gror ikke ud igen, når det er brændt og hønen ser mærkelig ud med et meget kortere overnæb!! Heldigvis ser det ud til at næbtrimning efterhånden bliver udfaset.

Industrien bruger disse vægtklasser
XL > 73 g Meget store
L 63-73 g Store
M 53-63 g Mellemstore
S < 53 g Små